Büyükçimiş, Akçadağ

Kısaca: Büyükçimiş. Malatya ili Akçadağ ilçesine bağlı köy. ...devamı ☟

Büyükçimiş. Malatya ili Akçadağ ilçesine bağlı köy. Tarih Köylüler daha öncesinde bugün ki Malatya Eğin ve ya Karakavak civarlarında meskun iken iki yüzyıl gibi bir süre önce şuan ki Büyükçimiş ve Keller köyünün bulunduğu yerlere gelerek yerleşmişlerdir. Köy daha öncesinden Akçadağ'ın bir diğer köyü olan Keller köyüne bağlı iken tahminen 1954 yılında bir kısım köylülerin şuan ki Büyükçimiş köyüne oranla daha yüksek bir yer olan Keller köyünden daha alçak yerlere inmesinden sonra kurulmuştur.Büyükçimiş köylüleri aslında Keller köylüleridirler ve ayrı bir köy olarak sadece 56 yıllık bir geçmişleri vardır. Köylüler etnik olarak Türk'türler.Geçmişte birçok farklı bölgeden farklı göçler almıştır. Ancak Yavuz Sultan Selim ve Şah İsmail arasındaki mücadelede Kızılbaş Türkmenlerden olan köylüler Şah İsmail'in bu mücadelede yenik düşmesi üzerine Osmanlı İmparatorluğu tarafından Doğu Anadolu'ya yerleştirilen Kürt aşiretlerinin ve bizzat Osmanlı İmparatorluğu'nun bölge de ki Alevi Türkmenler üzerinde ki 500 yıllık baskılarına ve asimilasyonlarına uğramışlardır. Özellikle 1980 sonrasında köyden Malatya şehir merkezine, Büyükşehirlere ve yurtdışına göçler olmuştur. Köylüler göç edenlerin sayısıyla birlikte ele alındığında toplam sayı 4-5 binleri bulmaktadır. Köyde kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Köy sakinlerinin gecim kaynagi genel olarak çiftçiliktir.

Kültür

Türkmen Alevi kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Nüfus 2008 yılı Türkiye Başbakanlık İstatistik Kurumu istatistiklerine göre köy 129 erkek, 114 kadın olmak üzere 243 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu sayı daha önceden büyükşehirlere ve yurtdışına göçmüş olan köylülerin tatil amaçlı gelmesi ile yazları 2-3 katına kadar çıkabilmektedir. Ekonomi Köyün temel geçim kaynağı tüm yörede olduğu üzere kayısıcılıktır. Bunun yanı sıra bazı köylüler ahırlarında az sayıda koyun ve inekte beslemektedirler.

Kültür

Köyün sosyal hayatı kayısı bahçeleri etrafında şekillendiğinden bunun kültürlerine de yansımaları olmuştur. Köy tamamı ile Alevi'dir. Ancak 1980'lere kadar köyde 5-6 hanelik bir sünni nüfus da bulunurken bunlar 1980'lerin sonunda şehir merkezine göçmüş olduklarından bugün köyde Sünni kökenli kimse bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.