Coğrafya - Antik Çağ

Kısaca: İsa'dan yüzyıllar önce Babilliler kil tabletler üstüne haritalar yapardı. Bu haritaların bulunan en eski örneği İÖ 2300'den kalmadır. Ama harita yapımının çok daha eskilere uzandığı ve ilk olarak yazısız toplumlarda başladığı da düşünülmektedir. ...devamı ☟

İsa'dan yüzyıllar önce Babilliler kil tabletler üstüne haritalar yapardı. Bu haritaların bulunan en eski örneği İÖ 2300'den kalmadır. Ama harita yapımının çok daha eskilere uzandığı ve ilk olarak yazısız toplumlarda başladığı da düşünülmektedir. İnsanlann, çevreleri hakkında coğrafi bilgi edinmek ve bu bilgiyi iletmek amacıyla, izledikleri yollan, bulunduktan yerin konumunu ve çevredeki olası tehlikeleri önce toprak üstünde, sonra da ağaç kabuklarına ve hayvan derisine çizerek gösterdikleri sanılır. Özellikle göçebe yaşam biçimi, izlenecek yollann, yazlık ve kışlık otlakların, su kaynaklannın konumla-nnın bu yolla belirtilmesini gerekli kılmıştır. Amerika Yerlilerinin de, yaşadıkları bölgenin coğrafyası üzerine aynntılı bilgi sahibi olduklan ve harita yaptıktan bilinir. Kuzey Amerika'daki Pavnıler, gece yollarını bulabilmek için geyik derisi üstüne çizilmiş yıldız haritalan kullanırlardı. Aztek hükümdan Montezuma'nın da İspanyol istilacı Cortes'e bütün Meksika Körfezi bölgesini gösteren bir harita verdiği söylenir. İnkalar, yüzey şekillerini üç boyutlu gösterebilmek için taş haritalar, Eskimolar da deri, tahta ve kemik üstüne yapılmış haritalar kullanmıştır.

Babil ve Mısır'da coğrafya araştırmaları büyük olasılıkla aynı dönemlerde ve birbirine paralel gelişti. Eski Mısır mezarlarında bulunan arazi çizimleri ve resimler Babil tabletleriyle aynı dönemlerden kalmadır. Yaşadıklan ırmak vadilerindeki verimli alanlar her iki toplum için de büyük önem taşıyordu. Bu yüzden yerleşimler kurulur kurulmaz önce arazide araştırmalar yapılır, sonra kanal, yol ve tapınak yapımı için uygun yerler belirlenirdi.

Irak'ta bulunan, İÖ y. 1000'den kalma bir tablette Yer, çevresi suyla kaplı bir tekerlek biçiminde gösterilmiştir ve merkezinde Babil vardır. Gök ve Yer yedişer kattan oluşur ve yeryüzünde bazılan güneşli, bazılan karanlık yedi iklim bölgesi gösterilmektedir. Ama bu örnek dışında Babil ye Mısır' daki coğrafya çahşmalan Yer'i betimlemekten çok, arazi sınırlarının belirlenmesi gibi pratik gereksinimlere yöneliktir. Yer'in yapısını anlama çabalan Eski Yunanlı coğrafyacılarla başlar.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.