Halilbağı, Beylikova

Kısaca: Halilbağı, Eskişehir ilinin Beylikova ilçesine bağlı bir köydür.TarihiKöyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.KültürKöyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. ...devamı ☟

Halilbağı, Beylikova
Halilbağı, Beylikova

Halilbağı, Eskişehir ilinin Beylikova ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Eskişehir iline 73 km, Beylikova ilçesine 12 km uzaklıktadır.Dedebayır tepesi olarak adlandılan bir bölgenin eteklerinde konuşlanmıştır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus



Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynaklar

Vikipedi

misafir - 8 yıl önce
halilbaı köyü yerleşim tarihi itibari ile 1800 lü yıllarda halil adında bir şahsın bugünkü adapazarı ili civarlarında aşireti ile gelerek yurt edinmiş ve bölgede bulunan dedebayırı dağ eteklerinde yerleşmiş olup zamanla hayvancılığın yanısıra araziyi değerlendirerek dedebayırının güneyinde bulunan bölgede üzüm asmaları diktiği ve bağcılılıkla uraştığı zamanla köyün isminin halil' in bağı olarak bölgede nam aldığı, kulaktan kulağa süregelen bilgilerden anlaşılmaktadır.Köy halkı etnik olarak MANAV(yerleşik yörük)ırk'ındandır.Halilbağı köyü 1984 yılına kadar elektriksiz,telefonsuz,yolu ve suyu olmayan fakat 1500 kişi nufusuna sahip olamasına rağmen devletin herhanği bir hizmetini alamayan köy iken zamanın köy muhtarlarından sayın Celal AKYÜZ'ün girişimleri sayesinde tüm hizmetleri köy halkına sunmuştur.Yönetime gelen daha sonraki muhtarların yapmış oldukları hizmetlerde Celal AKYÜZ'ün yol göstermesi sayesinde olumuştur.Kazanılan değerlere de sahip çıkamayarak zamanın hükümetinin çıkarmış oldukları yasalar sayesinde kaybedilmiştir.örneğin ortaokulun ve ilkokulun kapatılıp kaderine terk edilişi gibi.Halilbağı köyü çevre köylere nazaran en fazla yüzölçüme sahiptir.Bölgede tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.Köy merasında özellikle köyün güney yükseltilerinde zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğu ancak araştırma ve tetkik incelemelerin yapılmadığı ve bu kaynakların değerlendirilemediği,köy merasında bulunan yerlerin hassiyetle araştırılarak bu kaynakların su üzerine çıkarılmasını devletin bu konu ile ilgili kurumlarının ilgilenmelerini temenni ediyoruz.Bölgede bulunan ve civar yerleşim yerlerinden de rağbet gören KIZIKSUYU'nun çoğu hastalıklara karşı fayda sağladığı bilinmesine rağmen laboratuar ortamında kesin bir analizin yapılmadığından bu suyun kıymetinin bilinememiştir. Halen köyde köy halkıtarımve hayvancılıkla geçimini sağlamaya çalışsada yaşlı kesimin çoğunlukla yaşadıı bağ-kur emeklileri köyü olmuştur.köy nufusunun büyük bir kısmı şehirlere göç ederek geçimlerini sağlamaktadırlar.Köy halkı şimdilerde geçimlerini tarımdan umduğunu bulamayınca hayvancılığa yöneldii fakat koopetifin kurulamayışı nedeni ile her yönden suistimale uğradıları.sattıkları sütün parasını dahi alamadıkları ve çok ucuza sütlerin alındığı karşılığında da ücretlerinin verilemediğinden çoğu kişilerin paralarını alamadıklarını üzülerek duymaktayız.Çalışan insanlarımızın haklarının bu şekilde gasp edilmesine bir HALİLBAĞI köyü insanı olarak gönlümüz el vermiyor.Bu konuda köy halkının dili olarak yetkilileri köy halkının sorunları ile ilgilenmeye onların sıkıntılarının maduriyetlerinin bir an önce giderilmesini canı gönülden diliyorum. Yukarıda açıkladığım konular köy ve halkımızın sorunlarıdır. Yetkili yetkisiz tüm herkesin bu konuya ilgi göstermesi ve çare bulunması adına isteklerimdir.Saygılarımla.Hoşçakalınız.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.