Piyale Paşa Külliyesi

Kısaca: Piyale Paşa Külliyesi, İstanbul'da Kasımpaşa’da Kaptan Mahallesi’ndedir. 1573 yılında Kaptan-ı Derya Mehmed Piyale Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami, medrese, tekke, türbe, hazine, sıbyan mektebi, sebil, çarşı ve hamam bölümlerinden oluşan külliyeden günümüze ancak cami ve türbe ulaşmıştır. ...devamı ☟

Piyale Paşa Külliyesi, İstanbul'da Kasımpaşa’da Kaptan Mahallesi’ndedir. 1573 yılında Kaptan-ı Derya Mehmed Piyale Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami, medrese, tekke, türbe, hazine, sıbyan mektebi, sebil, çarşı ve hamam bölümlerinden oluşan külliyeden günümüze ancak cami ve türbe ulaşmıştır.

Dikdörtgen bir alana yayılan caminin duvarlarında yer yer kesme küfeki taşı, yer yer moloz taşı kullanılmıştır. Önde son cemaat yerinin iki sıra sütunları üstü açık olarak ayaktadır. Binanın sağ ve solundaki sütunların üstü kapalıdır. Caminin dışındaki sütunlar 60 tanedir. Caminin iki kapısı arasında ortada tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Duvarları kesme taş ve tuğla karışımıdır. İki sıra halinde üçerden 6 kubbesi vardır. Kıble kapılarıyla mahfiller arasında uzanan mor çiniler üzerine beyaz renkle Hattat Çerkez Hasan’ın eseri olan ayetler yazılıdır. Mimberi mermerdendir. İçi çinilerle kaplı olup mihrabın etrafındaki çinilerden bir kısmı çıkarılmıştır. Camiden çalınan güzel bir çini pano bugün Paris’te Louvre Müzesi`ndedir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.