Pütürge

Kısaca: Pötürge Malatya ilinin bir ilçesidir. Malatya'ya 74 km. mesafede'dir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir. 2000 genel nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 28.382'dir. Bu nüfusun 4.795'i şehirde, 23.587'i köylerde yaşamaktadır. İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır. ...devamı ☟

Pütürge
Pütürge

Pütürge, esk. Şiro, Doğu Anadolu böl­gesinde (Yukarı Fırat bölümü, Malatya ili) ilçe merkezi kasaba; Ma­latya’nın 75 km doğusunda; yüksl. 1250 m. Sapa durumda olması, fazla gelişme­sini engellemiştir.



Pötürge
Pötürge
Pötürge Malatya ilinin bir ilçesidir. Malatya'ya 74 km. mesafede'dir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir. 2000 genel nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 28.382'dir. Bu nüfusun 4.795'i şehirde, 23.587'i köylerde yaşamaktadır. İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır.

İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehrine dökülen Şiro Çayı'nın geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik yerlerde yoğunlaşmıştır. Bunun için tarıma elverişli arazileri dağ ve tepelerin yamaçlarında bulunmaktadır.



Haritada Pötürge
Haritada Pötürge
İlçeye bağlı köylerin tamamında tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bölge halkı gelenek ve göreneklerine bağlıdır. İlçede okuma-yazma oranı 1985-1994 dönemlerinde %95'e ulaşmıştır. İlçeye bağlı Uzuntaş köyünde Peri-eş ( Dilbersen ) kalesi bulunmakta M.S. 450 yılında yapıldığı ve yapımında 10.000 askerin çalıştığı söylenmektedir. Yine dünyanın 7. harikası olarak bilinen Nemrut Dağı'nın doğu yakası ilçe hudutları içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Gerar Kalesi Nan-ı Guni ve Battalgazi ziyareti gibi tarihi yerler vardır.

İlçe, arazi olarak engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehri'ne dökülen Şiro çayının geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik alanlarda yoğunlaşmıştır. Bunun için tarıma elverişli arazileri dağ ve tepelerin yamaçlarında bulunmaktadır.



İlçenin uydu fotoğrafı
İlçenin uydu fotoğrafı
Pütürge coğrafi olarak Anadolu'nun doğusunda yer alsa da doğudaki diğer illerimize daha modern ve daha düzenlidir. Pütürge Terör örgütü PKK'nın geçiş güzergahlarından bir yerde bulunmasına rağmen Pütürge ilçesinde tarihte hiçbir terör olayı yaşanmamıştır. Bunda Pütürge halkının milli duygularının yüksek olması ve devletine karşı girişilecek hiçbir olaya geçit vermemesinin de çok büyük bir payı vardır.

Pütürge halkının büyük bir çoğunluğu tekstil sektöründe çalışmaktadır. Pütürge İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlere büyük göç vermektedir.

Tarihi

İlk adı güzel yer, istenen yer anlamına gelen (İmrun, Mürün) Pütürge, bundan 300 yıl önce köy olarak kurulmuş, 1877 yılında bucak haline getirilerek Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlanmıştır. 1892 yılında ilçe olarak mülki taksimatta Elazığ iline bağlanan Pütürge, Cumhuriyetin ilanıyla Malatya'ya bağlanmıştır.

Önceleri Şiro ve Mürün adlarıyla anılırdı. Kahta'ya bağlı bir nahiye iken, 1870 senesinde Elazığ’a bağlanarak bir kaza merkezi oldu. Bir süre sonra da Malatya'ya bağlandı. Buraya ilk yerleşmenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya'dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Pütürge halkının bir bölümü Türkmen'dir, bir bölümü de Kürt. Halkın büyük çoğunluğu Sünni İslam inancına sahip olsa da bazı bölgelerde Alevi inancındaki vatandaşlara da rastlannaktadır. Malatya'nın birçok yerinde görülen mozaik Pütürge ilçesinde de bulunmaktadır. Bu da çeşitli etnik kökenden ve inançtan olan insanların birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşayabildiğinin en açık örneğidir.

Bağlı bucak ve köyler



Malatya'nın ilçeleri
Malatya'nın ilçeleri
Pütürge'nin Gündüz (eski adı babik) Köyü Avşar Türkmenlerinden Gündüzlü Avşarlarının kurmuş olduğu ve halen yaşamakta oldukları köydür. Gündüz köyünde yaşayan halk aslen Gündüzlü Avşarlarından gelmektedir.

Pütürge ilçesine bağlı bucak ve köylerin nüfusu 23.587’dir. İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır. Akça, Aktarlı, Arınlı, Aslankent, Bakımlı(Hırava), Bayırköy, Belen Köy, Bölükkaya, Bölünmez, Çayköy, Çengelli, Çığırlı, Çukuroymağı, Düvenlik, Erdemler(CELUŞAĞI), Esencik, Gökçeli, Gözlüce(Mavroto), Gündeğer, Gündüz(Babik), Karahüseyin, Karakaya, Karşıyaka, Koçköy(Lar), Pazarcık, Taşmış, Tatlıcak, Teluşağı, Tosunlu, Uyanık, Uzunhüseyin, Uzunkoru, Yediyol, Sinan, Aliçeri, Alihan, Arıtoprak, Başmezra, Büyüköz, Çaygören, Dikilitaş, Esenlik, Gökçeli(Gertan), Kayadere, Kavaklıdere, Korucak, Kozluk, Körme, Sahilköy, Sorguçlu, Söğütlü, Taştepe, Tekederesi, Ulutaş, Uzuntaş, Üçyaka, Yandere, Yazıca, Köklükkaya, Örencik, Deredüzü, Meşedibi, Bayırlı, Örnekköy, Nohutlu, Uzuntaş, Tepehan, Kozluk, Kökpınar, Ormaniçi.

Linkler

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.