Tahir, Eleşkirt

Kısaca: Tahir, Ağrı Eleşkirt`e bağlı belde. ...devamı ☟

Tahir, Ağrı Eleşkirt`e bağlı belde.

Coğrafi Konumu

Ağrı`nın Eleşkirt ,Erzurum`un Horasan ve Kars`ın Sarıkamış ilçeleri arasında yer almakta ve her üç ili birbirine baglayan köprü rolünü üstlenmektedir.

Kuzeyinde Kelhanbaba, doğusunda Poyraz dağı, güneybatısında Mergemir dağları ile çevrilmiş,Türkiye genelinde en yüksek yerleşim merkezlerinden birisidir. Takribi rakım 2.470 metredir. Dağların yapısı, kayak merkezi olmaya elverişli olup, devlet tarafından desteklendiği taktirde dünyanın en uzun kayak pistlerinden biri olmaya adaydır.

Tahir Gediği, Atatürk çeşmesi ile ün kazanmıştır. 1977 yılında İpek Yolu`nun (Transit İran-Erzurum-Trabzon)beldenin 3 km. güneyinde Şeryan vadisine kaydırılması ile Atatürk Çeşmesi kaderi ile başbaşa bırakılmıştır. Söylentilere göre İpek Yolu`nun tekrar ulaşıma açılması sözkonusudur. Atatürk Çeşmesi yine eski şohretine kavusması tüm Tahirlilerin dileğidir. Bu mevkiilerde değişik bitkiler yetişmekta olup, insan sağlığına faydalı olduğu kanıtlanmıştır.Özellik mendik, ışkın(rıbes), sıbıng,çiriş (gullık)bu bitkilerden bazılarıdır.

Yönetsel Yapı

İdari yapısı ile ilk olarak köy, daha sonra bucak ve nahiye olmuş; en son belediyeye dönüşmüştür.

Kültür

Yaklaşık 400 yıllık tarihe sahip Tahir, zengin kültürü ve misafirperverliği ile ün kazanmıştır. Okuma yazma oranı, yaklaşık %99 ile bölge ve hatta Türkiye ortalamasının üstündedir.

Beldede, halen Doğu ve Güneydoğu^nun bazı yerlerinde olan aşiret,ağalık,beylik gibi kavram ve yapılanmalardan tarih boyunca uzak kalmış, bu yapısı itibariyle çevreki yerleşim yerlerine de örnek teskil etmiştir.

Ekonomi

Geçim kaynağgı tarım, hayvancılık ve ticarettir. Ayrıca yurt dışında çalışan işçilerin elde ettikleri kazançlar da beldeye önemli derecede ekonomik katkı sağlamaktadır.

= Nüfus = 2000 yılında yapılan nufus sayımında beldenin nufusu 3.271 olarak belirlenmiştir. Belde,özellikle 80`li yıllarda başlayan yogun göçler yasamıştır. Özellikle batı illerinde ve Avrupa`da yasayan Tahirli`lerin sayısı tam net bilinmese de yaklaşık olarak 10.000 oldugu tahmin edilmektedir. Özellikle yaz sezonunda beldenin yayla oluşu ve havaların cok serin geçmesi nedeni ile belde nufusu 5.000`in üzerine çıkmaktadır.

= Yaşam = Belediye olduktan sonra beldede altyapı çalışmalarına ağırlık verilmiş, elektirik ,telefon, su ve kanalizasyon sorunlarının tamamı çözüme kavuşturulmuştur. Ağaçlandırma çalışmaları devam ederek doğa zenginliği artmakta, yolların parke taşı ile döşenmesi v.s. çalışmalar ile daha yaşanılabilir bir hale gelmektedir.

belde-taslak Eleşkirt belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.