Okul Türkiye'de kurulmuş ilk Hristiyan misyoner okullarından biridir. Başlangıçta adı Hristiyan din büyüklerinden Aziz Paul'ün adına St. Paul's Institute at Tarsus olan okul sonraları günümüzdeki adını almıştır. Zaman içinde misyonerliği kaybolan okul, 1928 yılında lise unvanını almış ve dini eğitimi bırakmıştır.
Tarsus Amerikan Koleji Amerikan sistemine uygun bir şekilde yabancı eğitimcilerle yönetilir, fakat Türk eğitimci ve idarecilerinin çoğunlukta olduğu bir kurumdur. Buna rağmen günümüzdeki haliyle pek çok kez misyonerlikle suçlanmıştır. Yurtdışı eğitimi almak isteyen öğrencilere doğru rehberlik eğitimini sunmaktan ve öğrencilerini sadece Amerika'dan değil, Kanada, İngiltere ve Almanya gibi çeşitli ülkelerden gelen eğitimcileri sayesinde farklı kültürlerle tanıştırmaktan öte bir çabası yoktur.
Okulun öğrencileri de birbirlerine çok bağlıdır. 1983'e kadar erkek lisesi olan okul bu tarihten sonra kapılarını kızlara da açmıştır. İdeal olarak küçüklerin büyüklerine saygı duyduğu, büyüklerinse küçüklerini koruduğu ve kolladığı bir öğrenci sistemine sahiptir. Okul içerisinde bu sistem "Abilik-ablalık" olarak anılır. Nesiller arası bir bağ sayıldığı için TACliler aynı yıllarda okumamış olsalar bile karşılaştıkları anda birbirlerine sahip çıkar.
TAC eski zamanlara göre akademik başarısını kaybetmiş olmasına rağmen son dönemlerde bu durum olumlu yönde gelişen bir eğilim göstermekte ve Tarsus Amerikan Koleji hem sporda hem de eğitimde eski günlerine ulaşmak için ilerleme göstermektedir. 1986 yılında kaldırılan yatılılığın 2002 yılında geri getirilmesi, özellikle spor dalında yapılan yatırımlar, IB programı ve ECIS akreditasyonu bu çabanın birer parçasıdır.
Kardeş okullar ve SEV
Tarsus Amerikan Koleji Sağlık Eğitim Vakfına bağlı bir okuldur. SEV çatısı altındaki kardeş okulları İzmir Amerikan Lisesi ve Üsküdar Amerikan Lisesidir. Her sene üç okul arasında Fen fuarı, Sosyal bilimler fuarı, Spor festivali ve Liderlik gezisi aktiviteleri düzenlenir.Bir Tuğla da Sen Koy
TAC Mezunlar Derneği 15 Haziran 2006 tarihinde bir bağış kampanyası başlatmıştır. Kampanyanın amacı "başarılı fakat maddi gücü olmayan öğrencilerin de çağdaş eğitim fırsatı yakalayabilmeleri için sadece getirisi kullanılacak 2 milyon dolarlık sabit bir burs fonu yaratmaktır". }Kampanya Alex Tew tarafından yaratılan The Million Dollar Homepage konseptinin eğitim alanına uygulamış halidir. Gelirler okulun en eski ve en sembolik binası olan Stickler'ın resminin binanın ön yüzü ve Atatürk büstü açıkta kalacak şekilde on bin parçaya bölünmesi ve her parçanın bağış karşılığında satılmasıyla elde edilir. Bölünmüş her parça resmin ufak bir parçası olduğu için tuğla olarak adlandırılmıştır. Bağış yapanlar tuğla alarak Stickler'ı sanal ortamda temsili şekilde yeniden inşa etmektedirler.
Bir tuğlanın bedeli 4 Temmuz 2006 itibariyle 200 Amerikan dolarıdır. Bağışı yapan kişi veya kurum satın aldığı tuğlaya 10x10 piksellik bir resim yerleştirip istediği Internet adresine yönlendirebilmektedir. Birden fazla tuğla alan bağış sahipleri tuğlalarını birleştirip büyük resimler yerleştirebilmekte veya reklamını yapmak istediği adresi resmin değişik yerlerine serpiştirebilmektedir.
Proje TACMED çatısı altında Ali Cerrahoğlu önderliğinde yürütülmektedir.
TAC mezunu önemli isimler
" target="_blank"> binası] TAC mezunları Türkiye'nin iş ve sanat dünyasında başarılı yerlere gelmişlerdir. Bazılarını içeren liste soyada göre abecesel olarak sıralanmıştır.- Tibet Ağırtan
- Mete Akyol
- Kaan Altan
- Ayşe Arman
- Mustafa Aysan
- Oral Çalışlar
- Cengiz Çandar
- Muhteşem Ekenler
- Ali Rıza Ersoy
- Necati Güler
- Uluç Gürkan
- Mehmet Emin Karamehmet
- Levent Köker
- Mavi Sakal
- Rüya Arzu Köksal
- Faruk Loğoğlu
- Ömer Sabancı
- Özdemir Sabancı
- İskender Sayek
- Ayhan Sicimoğlu
- İstemihan Talay
- Murat Tümer
- Erkut Yücaoğlu
- Cemal Yalabık
Dış bağlantılar
- Tarsus Amerikan Lisesi resmi sayfası
- TAC Mezunlar Derneği (TACMED)
- Bir Tuğla da Sen Koy kampanyası
Kaynaklar
* Vikipedi
misafir - 8 yıl önce