Afgan tilkisi

Afgan tilkisi (Vulpes cana), köpekgiller (Canidae) familyasının Vulpini oymağına ait, Asyada bulunan bir tilki türü.

Afgan tilkisi

Taksokutu | renk = lightgreen | ad = Afgan tilkisi | resim = | statü = VU | alem = Animalia (<small>Hayvanlar</small>) | şube = Chordata (<small>Kordalılar</small>) | sınıf = Mammalia (<small>Memeliler</small>) | takım = Carnivora (<small>Etçiller</small>) | alttakım = Caniformia (<small>Köpeğimsiler</small>) | familya = Canidae (<small>Köpekgiller</small>) | oymak = Vulpini (<small>Asıl tilkiler</small>) | cins = Vulpes | tür= V. cana | ikili_ad = Vulpes cana | ikili_ad_yazar = (Blanford, 1877) | harita = Leefgebied (Vulpes cana).png | harita_bilgi = Dağılımı

Afgan tilkisi (``Vulpes cana``), Blanford tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının Vulpini oymağına ait, Asyada bulunan bir tilki türü. En küçük köpekgillerden biridir.

Özellikleri

Afgan tilkisinin tüyleri yumuşak, üst kısmı gri-kahverengi, karnı ise beyaz renk olur. Sırtında siyah bir şeridi, bazen de siyah arka bacakları olur. Kulakları büyük, ağzı kısadır. Kuyruğu neredeyse aynı vücudunun uzunluğu kadar uzun, gür tüylü ve ucu siyah renktir.

Uzunluğu 40-50 cm (+ 33-41 cm kuyruk), ayakta dururken boyu 30 cm ve ağırlığı 0,9-1,3 kg olur.

Yayılımı ve yaşam alanı

Kısa zaman öncesine kadar afgan tilkisinin Orta Asya`da; Afganistan, Kuzeydoğu İran, Türkmenistan ve Pakistan`da yaşadığı kabul edilirdi. Ancak 1981 yılında İsrail`de ve son 10 yıl içersinde Sina Yarımadasında, Oman`da, Suudi Arabistan`da, Ürdün`de ve diğer arap ülkelerinde bulunmuştur. Böylece artık Arap Yarımadası`nın tümünde yaygın olan bir tür olduğu kabul edilir.

Yaşam alanı kurak, kayalık ve dağlık bölgelerdir. Dağlık bölgelerde 2000 metre yüksekliğe kadar rastlanılabilir. Bazen çöllerde ve ya bozkırlarda da görülür.

Yaşam şekli

Afgan tilkisinin şahsi av alanı 1,6 km²`dir. Bu alanı, bütün ömrü boyunca beraber kaldığı eşi ile birlikte savunur. Gece avcısıdır ve kesinlikle gündüz ava çıkmaz. Gündüzleri kayaların altındaki boşluklarda ya da mağaralarda uyuyarak geçirir. Geceleri yalnız başlarına ava çıkar ve her gece 7-11 km yürürler.

Diğer tilkilerden daha çok bitki yer. Başlıca böcekler, karpuz ve üzüm gibi meyveler yer. Bazen yiyeceğini tarlalarda arar. Çok nadir olarak, küçük omurgalı hayvanlar ile beslenir. Afgan tilkisi su ihtiyacını yediği şeyler ile giderir ve doğrudan su içme gereği duymaz.

Üreme

Üreme zamanları Aralık ve Şubat ayları arasındadır. 50-60 gün süren bir gebelikten sonra dişi tilki dünyaya 1-3 yavru getirir. Yavrular 30-45 gün boyunca emzirilir ve 8-12 ay sonra kendileri üreyebilecek olgunluğa ulaşırlar. Afgan tilkisinin ömrü 4-5 yıl civarındadır.

Sınıflandırma

Afgan tilkisinin en yakın akrabası uzun kulaklı çöl tilkisidir. Bu akrabalıktan dolayı, uzun kulaklı çöl tilkisinin ``Fennecus`` adında ayrı bir cins olarak sınıflandırılmasından artık vaz geçilmiştir.

Dış bağlantılar

commons-ufak|Vulpes cana species-ufak|Vulpes cana

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar