Banu Avar (18 Temmuz 1955, Eskişehir) Gazeteci, program yapımcısı ve sunucusu.

Banu Avar

Banu Avar (18 Temmuz 1955, Eskişehir) Gazeteci, program yapımcısı ve sunucusu. right|thumb|200px|Banu Avar Sınırlar Arasında

Biyografi



Gazetecilik hayatına Süreç dergisinde başlayan Avar,1980`li yıllarda Günaydın, Dünya, Vatan gazetelerinde dizi yazılara imza attı, muhabir olarak çalıştı. Londra City Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Londra`da BBC Türkçe bölümünde radyoda çalışırken BBC televizyonu belgesel kurslarına katıldı. Ardından TRT Londra muhabirliğine getirildi. TRT`de yayınlanan 32. Gün programının ilk yıllarında Londra muhabirliğini yaptı. Kıbrıs belgeseli, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı ve araştırmacı olarak görev aldı. 1985 yılından beri yapımcı ve yönetmen olarak çalışıyor.

1999`da TRT 1 ve TRT 2`de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği ``Mozaik``, ``Kaleydeskop`` gibi programları yayınlandı. ``I. Ceasar``, ``Crimean War``, ``The Great Game`` ve ``Troy`` gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır.

1999`da Tv 8`in Belgesel Bölümünü kurdu, 2004`e kadar belgesel bölümünde yönetmen olarak birçok belgesele imza attı. 2004 yılında Tv8 belgesel bölümü kapandıktan sonra görevinden ayrılarak, TRT 1`de Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğine başladı.

Sınırlar Arasında





Özellikle Türk Cumhuriyetleri ve Üçüncü Dünya Ülkeleri yaptığı programlarla dikkati çekti. Vasili Tarlev, Kurmanbek Bakıyev, Rauf Denktaş, Mintimir Şaymiyev, Boris Todiç gibi ünlü siyasilerle röportajlar yaptı. Sınırlar Arasında programıyla anti-emperyalist bir tavır gösteren Avar, programda işlediği konular ve üslubuyla birçok kez eleştirilere maruz kaldı. Özellikle İsrail`de ki Filistine karşı yapılan duvarın konu olduğu belgesel bazı İsrail makamlarının tepkisini çekti ve programın rutin tekrar yayını kaldırıldı. Son olarak Orhan Pamuk`un İsveç`te Nobel Edebiyat Ödülü`nü almasından bir gün sonra yayınlanan program İsveç`le Türkiye arasında diplomatik sorun yarattı.

Filmografisi



  • Deniz (1999)
  • Hayatım Müzik (Mayıs 1999-Ocak 2000)
  • Önemli müzik adamlarının yaşam öyküleri(15 Bölüm)
  • Depremle Yaşamak (2000) (10 Bölüm)
  • Unutulan Yıllar (2000)
  • Denizciler Belgeseli (2000-2001)
  • Deniz kuvvetleri Komutanlığı desteğiyle Türkiye`nin denizcilik tarihi
  • Deniz Kuvvetleri, Deniz Ticareti ve Deniz Sporunun tarihi ve bugünü (9 Bölüm)
  • Türkiye Sevdalıları (2000-2001)
  • Afganistan : Devlerin Savaş Alanı (2002)
  • Ohri Ohri Güzel Ohri (2002)
  • Artık Biz De Varız (2002)
  • Atletin Adı : Süreyya (2002)
  • Bir Zamanlar Kıbrıs`ta (2003)
  • Unutulan Yıllar (2003)
  • Kafkaslarda Politik Bir Satranç Ustası : Rıza Oğlu Haydar Aliyev (2004)
  • Sınırlar Arasında (2004-devam ediyor)




Ödülleri







Linkler







Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar