Kargıpınarı, Erdemli

Kısaca: 1864 yılından 1969 yılına kadar köy konumunda bulunan kasaba, sazlık ve sulu bir arazide bulunduğu için Kargıpınarı adını almıştır. Köyü kuranların büyük bir bölümü Silifke ve Aydıncık yöresinden gelen Yörüklerdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi`nde Kargıpınarı kasabasından geçerek denize ulaşan derenin adı ``Gerendir Suyu`` olarak geçmektedir. ...devamı ☟

1864 yılından 1969 yılına kadar köy konumunda bulunan kasaba, sazlık ve sulu bir arazide bulunduğu için Kargıpınarı adını almıştır. Köyü kuranların büyük bir bölümü Silifke ve Aydıncık yöresinden gelen Yörüklerdir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi`nde Kargıpınarı kasabasından geçerek denize ulaşan derenin adı ``Gerendir Suyu`` olarak geçmektedir.

Rakımı 5-25 metre arasında değişen Kargıpınarı, Erdemli`ye 12 km, Mersin`e 25 km uzaklıktadır. Kasabaya ulaşım çok kolaydır.; gece-gündüz her 5-10 dakikada, hem Erdemli`ye hem de Mersin`e araç bulmak mümkündür.

Kasabada 1 lise, 4 adet ilköğretim okulu vardır. Kasabada bir sağlık ocağı vardır ve tam donanımlı doğum ünitesi de mevcuttur. Ayrıca kasabada üç adet de eczane vardır. 5500 haneden oluşan Kargıpınarı, 2000 yılı nüfus sayımına göre 12714 nüfusa sahiptir. 6 camisi bulunan kasaba, Merkez, Cumhuriyet, Çarkçılı, Yenimahalle, Fatih, Selimiye ve Akdeniz olmak üzere 7 mahalleden oluşmuştur. Kasabada içme ve sulama suyu problemi yoktur. Kasabada çiftçilik ve tarıma dayalı işçilik en önemli geçim kaynağıdır. Bu amaçla kurulmuş narenciye fabrikaları mevcuttur(TOYAŞA, DOĞAN GIDA). Seracılık ve turfanda sebzecilikte çok ileri seviyededir. Yörede limon, portakal, domates, salatalık, karnabahar gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Tipik Akdeniz iklimi hüküm süren Kargıpınarı kasabasında 2500 metrelik sahil bandı vardır. Alt yapı problemi olmayan kasabanın halk plajında yaklaşık 7 ay denize girmek mümkündür.

Kick Boksta dünya şampiyonu sporcular yetiştiren beldede, spor salonu ve futbol sahası mevcuttur. 1969 yılında belediyelik olan kasabada belediye hizmetleri 38 personel ve yeteri sayıda araçla yürütülmektedir. Kargıpınarı belediyesi, yaptığı kültürel çalışmaları ile hemen göze batmaktadır. Yöre halkını aydınlatmak üzere mesleğinde uzman kişilere her ay değişik konferanslar verdirilmektedir. Belediye imkanları ile Çanakkale`deki şehitliklere düzenli geziler tertip edilmektedir. Üniversite hazırlıkta öğrenci ve ailelerine verilen seminerlerle başarı düzeyi yükseğe çekilmeye çalışılmaktadır.

Kargıpınarı kasabası, Erdemli ve çevresinde tek Yörük Müzesi olan beldemizdir. Halk aşığı, yazar ve şair olan Cumhuriyet mahallesi muhtarı Mehmet Doğan, gelenksel kültüre yaptığı katkılarla öne çıkmaktadır. Mehmet Doğan`ın Kargıpınarı Yöresel Kültür Derneği ve belediyenin koruması altındaki kültür müzesi, yöreyi dışarıya açmakla kalmayıp birçok faaliyete de imza atmaktadır.

belde-taslak Erdemli belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.