Kendirli, Rize

Kısaca: Kendirli Rize merkezine bağlı bir belde. ...devamı ☟

Kendirli Rize merkezine bağlı bir belde. Belde, ilk olarak adını 1982 Anayasası'na toplu şekilde “red” oyu vermesiyle duyurmuş. Daha sonrasında ise Refah, Fazilet ve Saadet Partisi’ne verdiği destekle gündeme gelen Kendirli, 2009 yılında ilk kez bir başbakan tarafından ziyaret edildi.

Tarihçe

Kendirli Beldesi'nin fazla tarihi kaynağı bulunmamaktadır. 1928 yılında harf inkilabından sonra osmanlıca yazılmış eserlerin kaybolması, Rusların işgali, tekke ve zaviyelerin kaldırılmasından sonra zamanla Kendirli Beldesi tarihinide kaybetmiştir. Buna öncülük yapan insanlarında beldedeki en yaşlılarından öğrenebildikleri en fazla üç kuşak öteye kadar olmuştur. Buna istinaden beldenin eski tarihinde medreseler beldesi olarak bilindiği rivayetler arasında. Beldedeki en eski tarihi eserin 98 Yıllık Kendirli Merkez Camii Minaresidir. Bu da şunu göstermektedir ki Kendirli Beldesi'nin Fazla bir geçmişi yok bundan 1900'lü yılların başlarında yeni yerleşimcilerin getirisidir. 1900'lü yıllardan önce buralarda yaşayan insanların olduğu belirtisi bulunmamaktadır. Rize ilinin Gözde beldesi Kendirli, Cumhuriyetin ilanından önce Rumca Ğoloz adını taşıyan beldenin ismi civardaki dağlık ve engebeli arazi yapısına göre bulunduğu alanın düz bir yapıya sahip olması sebebiyle "Ğoloz" adını almıştır. Rumca düzlük anlamına gelmekte ve halen halk arasında ğoloz olarak da telafüz edilmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra resmi olarak Ğoloz isminin değiştirilerek Kendirli isminin verilmesiyle o dönemlerde belde ve civarinda kendir yetiştirilmesi yoğun olduğu sanılıyor. Kendirli ismini de yetiştiricilği olan kendir den almış olabilirliği rivayetler arasındadır.

Coğrafya

Karadeniz'in doğusunda Rize ilinin merkezine 27km uzaklığında ve sahilden Trabzon-Rize il sınırlarında bulunan İyidere deresinin denize döküldüğü yerden 9km içerde yer alan Kendirli Beldesi çok şirin bir yerleşim yeridir, Beldenin çevresindeki köylerde sırayla doğusunda Beştepe Köyü, kuzey de Esentepe Köyü, Kuzey batısında Maltepe Köyü, Batıda Kalecik Köyü, Güneyinde Dilsiz Dağı, Güney Batısında ise Geçitli Köyü bulunuyor. Bu köylere olan ulaşm çok kolaylıkla yapılmaktadır. Topragında fosfor, granit ile bozalt ve antrasit kayaların karışımıyla meydana gelmiştir. Beldenin bölgesinde tüm mevsimlerde yağış görülmektedir, iklimi (subtropikal) yağışlı iklimdir. Yazın en sıcaklığında bile kuraklık yaşanmamaktadır ve kışında don yaşanmamaktadır. yıllık ortalama ısı derecesi +15C aralarındadır. Kendirli beldesi'nin etrafı dağlarla çevrili ortada düz bir alandadır ve her yönünden dağlardan gelen dere ve çaylar geçmektedir. Batısından elma deresi, doğusundaki dağlar arasından ise çiyalar deresi akmaktadır. Dağlarla çevrili bir alana sahip olduğundan diğer bölgelere göre mevsimleri ılıman geçmektedir. Beldenin yerleşiminde dağınıklık yok. Toplu bir yerleşime sahiptir. Ağaç türleri ise Kızılağaç, orman gülü, kayın, yabani karayemiş, ceviz, meşe ve ladin. Beldenin genel olarak çay bahçelerine sahiptir. Beldenin ulaşım problemi yoktur. Elektirik Tellerinin bile 1990 lı yıllarında toprak altından verilip çevre görüntü kirliliğine çözüm olmuştur. Beldenin girişinden uzanan ispandam asmalık mahallesi ve halaslar mahallesi arasında köyün içindeki en yüksek yerdir ve buradan beldenin her yeri kuş bakışı görünmekte ve manzarası eşsiz bir güzelliktedir.

Ekonomi

Kendirli Beldesi halkının geçimi tamamen çaya bağlıdır. Belde insanı çay keserek ve sezon olarak çay fabrikalarına çalışarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Dış bağlantılar * Kendirli Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Resmi Web Sitesi * YerelNET * Rize Kendirli Beldesi Özel Web Sitesi

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.