
Balkanlar'da bulunan başlıca devletler; Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova (17 Şubat 2008 Türkiye saati ile saat 16:39'da tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti), Sırbistan, Karadağ ve Bosna-Hersek'tir. Türkiye, Balkan Yarımadası'nda bir miktar toprağı olduğundan ve Romanya, Hırvatistan, Slovenya, Macaristan ve Moldova ise tarihi bağlarından ötürü bazen Balkan ülkesi sayılırlar. Ama Balkanlara kötü ün veren savaşalar ve katliamlar ve bu yüzden "Balkan" sözcüğüne de kötü imaj verdiğinden, ve eski türkçe bir sözcük olduğundan artık sıkça "Güneydoğu Avrupa" olarak adlandırılıyor.
Tarihi

14. yüzyıl ortalarında Türkler'in Rumeli'ye geçişi Balkanlar'ın tarihinde önemli bir dönüm noktası oldu. Osmanlılar Balkan Yarımadası'na ayak bastıklarında bölgede,kendilerine karşı gelebilecek ne güçlü bir siyasi birlik ne de güçlü bir devlet bulunmaktaydı. O dönem Balkanlar'ın en güçlü devleti olan Sırp Krallığı bile Osmanlılar'ın askeri gücüne dayanamıyarak 15. yüzyıl ortalarında çöktü.
Osmanlılar'ın Trakya'ya ayak bastıktan sonra bölgede yavaş yavaş ilerlemeye başlaması,aralarında çeşitli dini, siyasi, askeri vb.sorunlar olan Balkan halklarının (Bulgarlar, Sırplar, Arnavutlar,Bosnalılar, Eflaklılar, Boğdanlılar, Hırvatlar, Slovenler) bu sorunlarını bir kenara bırakıp yaklaşan "Türk" tehlikesine karşı birleşerek Haçlı Seferleri başlatmalırına neden oldu. Bu seferlere,Balkan devletleri dışında zaman zaman,bölgenin hamiliği rolünü üstlenen Macar Krallığı doğrudan İngiltere, Fransa,Almanya, İspanya, İtalya, Lehistan ve İskoçya gibi çeşitli Avrupa ülkeleride bir miktar asker göndererek dolaylı yönden iştirak ettiler.
Haçlı Orduları ile Osmanlılar arasında 14.y.y ortalarında Sırpsındığı Savaşı(1364) başlayan çatışmalar I. Kosova Savaşı(1389), Niğbolu Savaşı(1396), Varna Savaşı (1444) ve son olarak ta II. Kosova Savaşı(1448) ile 15.y.y ortalarına kadar devam etti.
II. Kosova Savaşı'nın kaybedilmesi Balkan uluslarının Türklere karşı direnişinin kesin olarak sona ermesine neden oldu.Bölge bu savaştan 17.y.y sonlarındaki II. Viyana Kuşatmasına kadar diğer dönemlere oranla göreceli de olsa sakin ve huzurlu bir dönem geçirdi.Bunda o dönem ki Osmanlı yöneticilerinin bölgeden yalnızca bir miktar vergi almayı yeterli görmesi ve halkın gelenek,görenek,inanç ve ibadet olarak ifade edebileceğimiz yaşam tarzına karışmaması önemli bir yere sahiptir.Ayrıca bundan önceki yerel yöneticilerin baskı,zulüm,adaletsizlik ve ağır vergileri altında ezilen bölge halkının Osmanlıların buraya getirdiği barış,huzur,adaleti ve oluşturdukları hoşgörü ortamını beğenmeleri ve benimsemeleri,yarımada 15. y.y ortalarından başlayıp 17.y. y sonlarına kadar devam eden huzur ve sakinliği açıklamakta kullanılabilir.
http://harita.turkcebilgi.com/Balkanlar Balkanlar haritası
Görüşler
misafir - 5 yıl önce
misafir - 5 yıl önce